Herreys

Tio år efter ABBA gav Sverige sin första vinst i Eurovision Song Contest var det dags igen. Och på flera sätt var Herreys och ”Diggiloo” lika unik som ”Waterloo”. Sveriges första pojkband hade en av tävlingens dittills bästa koreografin, och från startnummer 1 slog de knock direkt på de övriga tävlande. De uppmärksammade gyllene skor hjälpte säkert till! 1984 var förresten sista gången en vinnande låt gick ut först i finalen. Det är också den enda gång en syskontrio har stått högst på prispallen.

Vid tidpunkten för Eurovision var Per, Richard och Louis verksamma i USA, men framgången med ”Diggiloo” innebar en satsning i Europa. De var bland de första artisterna från Väst som turnerade i Östeuropa, där de uppträdde bl a med Alla Pugacheva. Men som trio hade de ingen längre gyllene karriär. De största framgångerna skördades på hemmaplan, men redan ett par år efter segern tog Louis time out för att bli missionär för Mormonkyrkan, och bandet har inte satsat seriöst på musik sedan dess, bortsett från enstaka framträdanden.

Äldste bror Per blev så småningom jurist hos Musikerförbundet. Endast Richard har hängt sig kvar i musikbranschen. Det var Richard som representerade bröderna vid klubbens prisceremonin på Euro Fan Café 2016.

Låtskrivare/Upphovsmän

Britt Lindeborg
Text

Torgny Söderberg
Musik

Se framträdandet

Se prisutdelningen