Loreen

Loreen går till historia som den som kammat hem flest antal 12 poäng (18 st) i en Eurovision final. Även om ”Euphoria” var förhandstippad  2012, hyllades framträdandet i Baku ändå som en sensation. Den suggestiva melodin kombinerad med den unika rörelseschema och nedtonad belysningen belönades med den näst högst poängtal i historien. ”Euphoria” blev dessutom en stor kommersiell succé runtom i världen.

Loreen hade deltagit i Melodifestivalen året innan med ”My heart is refusing me” som gick till andra chansen, men hon var redan känd hos en större publik efter att ha deltagit 2004 i ”Idol”  där hon slutade 4:a.

Det har inte alltid varit klart för Loreen vilken väg hennes karriär skulle ta. Hon har sagt flera gånger att hon har inte lätt för den tuffa musikindustrin. Efter Idolsäsongen prövade hon olika saker inom TV och film, såväl bakom som framför kameran. Under denna tid arbetade hon både i Sverige och USA.

En av sex syskon och av marockansk påbrå, Loreen är känd för sitt engagemang för mänskliga rättigheter. Hon vann mycket respekt för uttalanden hon gjorde i samband med Eurovision i Azerbaijan.

Låtskrivare/Upphovsmän

Thomas G:son
Text och musik

Peter Boström
Text och musik

Se framträdandet

Se prisutdelningen

Här får Loreen priset