Carola Häggkvist

Carola

Carola behöver knappast någon introduktion. Utöver den stora skara fans på hemmaplan har hon nått ikonstatus bland internationella Eurovision fans. Det är få som matchar hennes imponerande resultatrad, 3-1-5 i en tävlingskarriär som sträckte sig över 23 år.

Blott 16 år gammal tog hon först Sverige och sedan Europa med storm som nykomling med ”Främling”, men det drog 8 år tills hon kunde ta hem Sveriges 3e vinst i tävlingen. Sverige och Frankrike slutade på lika många poäng totalt och med lika många 12:or, men Sverige kröntes som segrare tack vare flest antal 10 poäng. Det högenergiska framförandet besegrade med knapp marginal en av de mest sofistikerade bidragen som hörts i Eurovision Song Contest.

Om Carola modell ’91 stod i skarp kontrast till den blygsamma tjejen som hade gjort debut på 80-talet, så visade hon prov på fulländad artisteri vid sin comeback 15 år senare. ”Evighet” gav henne chans att briljera i ett upptempo powerlåt. Hennes höga placering i resultatlistan var aldrig hotad.

När det gäller svenska artister är en plats i klubbens Hall of Fame avsedd i första hand för Eurovisionvinnare. Frågan är dock om inte Carola hade tjänat ihop till en plats på egen hand även om segern 1991 hade gått till Frankrike.

Låtskrivare/Upphovsmän

Stephan_Berg

Stephan Berg
Text och musik

Se framträdandet

Se prisutdelningen

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Rensa formuläretPost comment