Carola Häggkvist

Carola behöver knappast någon introduktion. Utöver den stora skara fans på hemmaplan har hon nått ikonstatus bland internationella Eurovision fans. Det är få som matchar hennes imponerande resultatrad, 3-1-5 i en tävlingskarriär som sträckte sig över 23 år.

Blott 16 år gammal tog hon först Sverige och sedan Europa med storm som nykomling med ”Främling”, men det drog 8 år tills hon kunde ta hem Sveriges 3e vinst i tävlingen. Sverige och Frankrike slutade på lika många poäng totalt och med lika många 12:or, men Sverige kröntes som segrare tack vare flest antal 10 poäng. Det högenergiska framförandet besegrade med knapp marginal en av de mest sofistikerade bidragen som hörts i Eurovision Song Contest.

Om Carola modell ’91 stod i skarp kontrast till den blygsamma tjejen som hade gjort debut på 80-talet, så visade hon prov på fulländad artisteri vid sin comeback 15 år senare. ”Evighet” gav henne chans att briljera i ett upptempo powerlåt. Hennes höga placering i resultatlistan var aldrig hotad.

När det gäller svenska artister är en plats i klubbens Hall of Fame avsedd i första hand för Eurovisionvinnare. Frågan är dock om inte Carola hade tjänat ihop till en plats på egen hand även om segern 1991 hade gått till Frankrike.

Låtskrivare/Upphovsmän

Stephan Berg
Text och musik

Se framträdandet

Se prisutdelningen