Hederspristagare 2017

Stig Svante Stockselius, föddes i Hudiksvall på Nyårsafton 1955.

När Svante började sina studier på Journalisthögskolan mot slutet av 70-talet, så var nog det sista han räknade med att en dag stå i centrum för ett av världens största underhållningsprogram. Svante blev nämligen sportjournalist och arbetade huvudsakligen på Expressen där han stannade i 16 år till 1996. Hans intresse låg mer på personerna och personligheterna bakom rubrikerna, än på referat från händelserna från världens alla sportarenor. Sedan blev det TV. Efter ett par år som programchef på TV3 blev han nöjeschef på SVT där han stannade till 2002.

På frågan om vilken hans favoritlåt är genom tiderna, svarar Svante alltid ”Tusen och en natt”. Han menar att utan Charlotte Nilssons seger 1999 hade hans liv tagit en helt annan bana. Då– i början av ett nytt millenium – fick SVT chansen att skaka om Eurovision Song Contests dammiga image.  Efter den succéartade sändningen 2000, som han producerade, blev Svante efterfrågad som rådgivare åt andra länders TV-bolag, vilket snabbt ledde till att han rekryterades av EBU som executive supervisor med huvudansvaret för ESC, en post han innehade 2003-2010.

Svante har gjort mer än någon annan för att modernisera tävlingen. Under hans överseende slussades flera deltagande länder in i Eurovision Song Contest. En konsekvens av detta var att det först blev en, sedan två kvaltävlingar. Det introducerades för att göra finalen mer hanterbar.

Detta var en modell som byggde på utvidgningen av Melodifestivalen, som 2002 gick från att ha varit ett ganska trist TV-program med 10 bidrag till att omfatta 32 låtar som tävlade under 6 veckor. Idén med kvalomgångar lånade Svante från sportens värld.

Svantes intresse för idrott har aldrig svalnat. I en intervju med Aftonbladet 2011 förklarade han att trav var numera är roligare än schlager! Han har under åren ägt eller varit delägare i, närmare 30 hästar. Ett litet känt faktum är att Svante redan 1976 fick domarlicens av Svenska Basketbollförbundet.

Mellan 2008-2016 var Svante ordförande för TV-priset Kristallen, som under hans ledning har vuxit i status och blivit en självklar startpunkt för det nya TV-året.

Peter Baston

``Melodifestivalklubbens Hederspris 2017 tilldelas Svante Stockselius i erkännande av det utvecklingsarbete han initierat och lett inom såväl Eurovision Song Contest som Melodifestivalen, vilket har varit avgörande för båda dessa tävlingars framgång, under 2000-talet.``

Hyllningsfilm till Svante Stockselius
Pristutdelningscermonin
Intervju med Svante Stockselius i samband med prisutdelningen
Prisutdelning Umeå 30/9-2017