Måns Zelmerlöw

Måns blev Sveriges 6e Eurovisionvinnare i Wien, i tävlingens 60e år. En populär all-round underhållare, Måns först sågs av en större TV publik som deltagare i ”Swedish Idol” 2005 och året därpå vann ”Let’s Dance” som 20-åring.

2007 deltog han i Melodifestivalen för första gången med ”Cara Mia”,  som många menar hade placerat betydligt högre än Sveriges ESC bidrag det året. Hans andra försök att kvala in till Eurovision 2009 slutade också i besvikelse, innan ”Heroes” tog honom till seger med den största marginal ner till 2:an i Melodifestivalens historia. Väl i Wien kammade han hem det 3e största poängskörd under då gällande poängsystem.

Måns bekräftar regeln att för att uppnå framgång ska man inte lyckas i ”Idol”. När detta skrivs är Måns 30 år gammal, men utöver ovannämnda meriter har han redan lett ett antal olika musikprogram, inklusive 3 år som ledare för den oerhört populära långkörare ”Allsång på Skansen”.  Han har även etablerat sig som musikalartist.

Efter att ha varit en av tre programledare för Melodifestivalen redan 2010, var det nästan väntat att han skulle dela värdskapet när SVT åter skulle stå för Eurovision 2016.  De tre sändningarna anses allmänt som de bäst producerade någonsin, och belönades med Rose d’Or.

 

Låtskrivare/Upphovsmän

Joy Deb
Text och musik

Linnea Deb
Text och musik

Anton Hård af Segerstad
Text och musik

Se framträdandet

Se prisutdelningen