Charlotte Perrelli

Sveriges fjärde Eurovisionvinnare blev Charlotte som med ”Tusen och en natt” /”Take me to your heaven” avrundade en epok och öppnade för en ny. Det överraskar än idag att en klassisk dansbandsschlager kunde vinna så sent som 1999, då tävlingen hade redan präglats av toner från öst och en hel del ethnopop.

En konsekvens av vinsten i Jerusalem var att SVT tog chansen att modernisera ESC  produktionsmässigt.  Den lyft detta gav tävlingen sammanföll med höga placeringar för flera nya länder. Eurovision skulle aldrig vara sig likt igen.

Efter flera år som sångerska med Wizex hade Charlotte (dåvarande Nilsson) precis börjat sin solokarriär när hon fick chansen att delta i Melodifestivalen. 2017 är hennes fjärde gång som tävlande och hon är en av få svenska artister som representerat sitt land två eller fler gånger på Eurovisionscenen. Hon har även utvecklats till att bli musikalstjärna, efter succén som Evita i Malmö och Stockholm.

Charlotte har även setts som programledare för Melodifestivalen och skulle haft denna roll även 2016 men ett avtalsmiss satte stopp för hennes medverkan.

Låtskrivare/Upphovsmän

Gert Lengstrand
Text

Lars Diedricson
Musik

Marcos Ubeda
Engelsk text

Se framträdandet

Se prisutdelningen

Här får Charlotte priset