ABBA

Av alla internationella genombrott i Eurovision Song Contests historia finns det inget som kan mätas sig mot ABBA. Redan året innan ”Waterloo” hade gruppen tävlat i Melodifestivalen med ”Ring ring”, som många menar borde ha representerat Sverige 1973. Frågan är dock om de fyra hade uppnått samma genomslagskraft då, eller om de ens hade ställt upp två år i rad.

ABBA hade säkert gjort sitt segertåg över världen ändå. Björn och Benny har ju flera strängar på sina lyar än Lennon & McCartney. Men hela paketet 1974 – en hookig poplåt efter flera år med franska ballader, den (även för 70-talet) extrema klädstilen, och faktum att det var första gången en grupp hade vunnit – gav inte bara gruppen en extra skjuts, men öppnade vägen för svensk musikexport i stort.

Waterloo” blev en stor hit i fler än 20 länder och betraktas som en av de största milstolparna i tävlingens historia. Ännu efter 40 år bedyrar Björn Ulvaeus vikten av Eurovision i ABBAs utveckling, medan superhiten håller en tätplacering år efter år i omröstningar som hålls i fanklubbar runtom i världen.

Låtskrivare/Upphovsmän

Stikkan Andersson
Text

Benny Andersson
Musik

Björn Ulvaeus
Musik

Se framträdandet

Se prisutdelningen